Historia

HISTORIA E SHOQATËS BASHKËSIA SHQIPTARO-KANADEZE TORONTO (SHBSHK) NË VITE

Përpjekjet për të krijuar Shoqatën Bashkësia Shqiptaro-Kanadeze (SHBSHK) me qendër në Toronto e kanë fillimin shumë kohë më përpara se sa të themelohej kjo shoqatë.

11 Gushti 1989 shënon ditën e krijimit paraprak të kësaj shoqate mbarëshqiptare. Kjo arritje e rëndësishme e komunitetit shqiptar ishte fryt i punës së palodhur dhe të lavdërueshme të grupit nismëtar, i cili me përpjekje të mëdha arriti të mbledhë tok shumë bashkatdhetarë për një qëllim fisnik. SHBSHK-ja u regjistrua tek autoritetet kanadeze si organizatë komunitare pa përfitim në datën 4 Nëntor 1990 me emrin Albanian-Canadian Community Association of Toronto, që njihet edhe si data zyrtare e krijimit të saj. Kjo ditëlindje shihet qartë edhe në logon zyrtare të Shoqatës, të krijuar me mjeshtëri e plotkuptim qysh në atë kohë. Ajo simbolizon të gjithë shqiptarët e krejt provincave kanadeze të përfaqësuara secila nga një gjethe panje të bashkuar përreth shqipes dykrenare, mëmëdheut.
Komuniteti shqiptaro-kanadez falenderon përzemërsisht grupin nismëtar por edhe grupet e tjera drejtuese në vite për arritjen e këtij misioni kaq fisnik e patriotik në interes të të gjithë bashkëatdhetarëve me banim në Kanada.

Të njohim dhe nderojmë kryetarët e SHBSHK-së në këto 24 vite!

Murati_sq Z. MURAT HASHANI

Kryetar i SHBSHK-së në vitet 1989-1990
Murat Hashani lindi në Rubovc të rajonit të Kosovës. Mbaroi Shkollën e Mesme Elektroteknike dhe kreu studimet në degën Inxhinjeri Elektrike në Universitetin e Prishtinës. Në vendlindje ka punuar si elektroteknik dhe në Kanada ka punuar si mbikqyrës në një kompani elektrike. Më 1979 emigroi në Kanada dhe ka qënë ndër veprimtarët kryesorë për krijimin e Shoqatës së Bashkësisë Shqiptaro-Kanadeze (SHBSHK) me qendër në Toronto. Ishte kryetari i parë i SHBSHK.

2_Hoxha Z. HALIT HOXHA

Kryetar i SHBSHK-së në vitet 1990-1993, 1999-2001 dhe 2001-2003
Halit Hoxha lindi në Shtipe të rajonit të Maqedonisë. Mbaroi shkollën e mesme dhe një vit kurs për llogaritar. Në vitin 1964 emigroi në Kanada ku dhe themeloi sipërmmarrjen e tij. I ka dhënë një ndihmesë të veçantë bashkësisë shqiptaro-kanadeze duke drejtuar SHBSHK për 3 mandate rresht.

3_Abdullai Z. TEFIK ABDULLAI

Kryetar i SHBSHK-së në vitet 1993-1996
Tefik Abdullai lindi në Prespë të rajonit të Maqedonisë. Kreu studimet e larta në Degën e Drejtësisë në Universitetin e Prishtinës. Ka punuar si mësues në Maqedoni. Në vitin 1987 emigroi në Kanada dhe punoi si mësues për Toronto District School Board (TDSB).Ka qënë edhe Sekretar i Përgjithshëm i Shoqatës në vitet 1991-1993.

4_Cane Z. ENGJËLL CANE

Kryetar i SHBSHK-së në vitet 1996-1997
Engjëll Cane lindi në Bilisht të Devollit, Shqipëria qëndore. Kreu shkollën e mesme në vitin 1965 në Gjimnazin e Lushnjes. Më 1983 emigroi në Kanada dhe në vitet 1984-1985 punoi si mësues i gjuhës shqipe për shqiptarët e Torontos. Që nga viti 1987 punon si kryeteknik në Toronto District School Board. Në vitin 1989 ndihmon në themelimin e SHBSHK. Në vitin 1991 ka qenë një nga krijuesit dhe kryetar i organizatës “Canadian Albanian Relief Effort”, e cila ka dërguar shumë ndihma në ato vite të vështira në Shqipëri.

5_Bekiri Z. FERZI BEKIRI

Kryetar i SHBSHK-së në vitet 1997-1999
Ferzi Bekiri lindi në Gërçar të Prespës të rajonit të Maqedonisë. Në vitin 1974 emigroi në Kanada ku vazhdoi studimet për Administrim Biznesi. Ka punuar në biznesin e tij dhe është pronar i dy salloneve të bukurisë në Toronto me emrin “DBK Salon”. Ka ndihmuar vazhdimisht për mbarëvajtjen e bashkësisë shqiptare në Toronto e rrethinë.

6_Xhaferi Z. MUHARREM XHAFERI

Kryetar i SHBSHK-së në vitet 2003-2005 dhe 2006-2008
Muharrem Xhaferi lindi në Picar të Gjinokastrës, Shqipëria qëndrore. Mbaroi Shkollën e Mesme Elektrike në Tiranë. Ka punuar si teknik elektriku në ushtri dhe ndërtim minierash. Në vitin 2000 emigron bashkë me familjen e tij në Kanada. Muharrem Xhaferi i ka shërbyer bashkësisë shqiptaro-kanadeze edhe duke qenë Anëtar Nderi i SHBSHK per 4 vjet rresht.

7_Lolja Z. SAIMIR LOLJA, Ass. Prof. PhD

Kryetar i SHBSHK-së në vitet 2005-2006
Saimir Lolja lindi në Elbasan, Shqipëria qëndrore. U diplomua në Universitetin e Tiranës në Degën Kimi Industriale në vitin 1987. Deri në vitin 2000, punoi si profesor i Inxhinjerisë Kimike në Universitetin e Tiranës. Emigroi në Kanada në vitin 2000. Autor i shumë shkrimeve shekncore në dhe anëtar redaksie në revista ndërkomëbtare. Autor i shumë shkrimeve në fusha të ndryshme në shtypin shqiptar dhe atë jo-shqiqptar. Jep mësim në Ryerson University dhe TDSB.

8_Peci Z. PETRAQ PECI

Kryetar i SHBSHK-së në vitet 2008-2010
Petraq Peçi lindi në Tiranë, Shqipëria qëndrore. Mbaroi studimet në Degën Inxhinjeri Elektrike në Universitetin e Tiranës më 1989. Ka punuar për kompani të ndryshme e OJQ ndërkombëtare (kanadeze, malajziane, amerikane e italiane), si në Shqipëri ashtu edhe jashtë saj dhe si Drejtor i shitjeve në HP në Tiranë. Ka emigruar në Kanada në vitin 2006 dhe punon në shit-blerjen e pronave për kompaninë Trebnet.

9_Kondaj Znj. RUKI KONDAJ, Msc, PhD

Kryetare e SHBSHK 2010-2013, 2013-2015
Ruki Kondaj lindi në Vlorë, Shqipëria qëndrore. U diplomua në Degën Farmaci të Universitetit të Tiranës me 1981. Për një kohë të gjatë ka punuar në sistemin farmaceutik dhe atë shëndetësor në Shqipëri, si dhe profesore e jashtme në Fakultetin e Mjekësisë në Tiranë e nё Tetovё. Mban gradën Master Ndërkombëtar për sistemin shëndetësor nga Universiteti Bocconi- Milano, Itali, dhe Doktore e Shkencave Farmaceutike nga Universiteti i Tiranës Shqipёri. Emigroi në Kanada në vitin 2000.Në vitin 2009 mori diplomën pasuniversitare për Çështjet rregullatore të farmaceutikës me “ Distiction” nga Instituti i Teknologjisë Farmaceutike në Toronto. Ёshtё punonjёse shkencore dhe autore e shumë shkrimeve shkencore. Nё nёntor 2012 nderohet me medaljen e kurorёs mbretёrore: Queen Elizabeth II Diamond Jubilee Award nga Guvernatori i Pёrgjithshёm i Kanadasё.

Aida Lumi Bejte Znj. Aida Lumi-Bejte

Mban titullin Kontabiliste Profesioniste e Çertifikuar e Provincës së Ontarios. Gjithashtu ka kryer me sukses studimet për Master Ekzekutiv në një nga universitetet më prestigjoze të Kanadasë, Ivey School of Business, si dhe është diplomuar për Financë-Kontabilitet pranë Fakultetit Ekonomik të Universitetit të Tiranës.

zani3 Z. Ramazan Kellezi

Ka mbaruar studimet e larta prane Akademise se Arteve te Bukura, Tirane me titull Koreograf. Pas nje kerriere te suksesshme si koreograf dhe pedagog ne Shkollen Kombetare te Baletit, i besohet per shume vite drejtimi i kesaj shkolle. Gjithashtu ka drejtuar per disa vjet Pallatin e Kultures Studenti. Pas vitit 2007 ka punuar ne fushen e diplomacise, ku ka sherbyer si Konsull ne Ambasaden e Republikes se Shqiperise ne Rome, Itali. Ka qene bashkepunetor dhe me pas anetar nderi, anetar i bordit drejtues, zedhenes dhe nje nder kontribuesit kryesore te shoqates qe prej vitit 2010. Si drejtues e koregraf i grupit ‘Shqiponjat e Vogla’ ka percjelle tek anetaret e komunitetit dhe publiku kanadez kulturen popullore shqiptare. Prej vitit 2015 eshte licensuar si Registered Property Manager dhe punon si drejtues prane kompanise Dell Property Management ne Toronto.

Më poshtë janë renditur emrat e kryetarëve të SHBSHK-së në një tabelë përmbledhëse:

Vitet Kryetar
1989-1990 Z. Murat Hashani
1990-1993 Z. Halit Hoxha
1993-1996 Z. Tefik Abdullai
1996-1997 Z. Engjëll Cane
1997-1999 Z. Fejzi Bekiri
1999-2001 Z. Halit Hoxha
2001-2003 Z. Halit Hoxha
2003-2005 Z. Muharrem Xhaferi
2005-2006 Dr. Saimir Lolja
2006-2008 Z. Muharrem Xhaferi
2008-2010 Z. Petraq Peci
2010-2013 Dr. Ruki Kondaj
2013-2015 Dr. Ruki Kondaj
2015 Aida Bejte
2016 – 2018 Ramazan Kellezi

 

Translate »